De proefgebieden

Ideeën worden werkelijkheid

Een open lichtlaboratorium


In vijf proefgebieden starten we met de aanleg van een slim lichtgrid en het vervangen van verouderde openbare verlichting door intelligente LED armaturen. In de proefgebieden testen we bestaande en nieuw te ontwikkelen producten en diensten die de leefbaarheid van de omgeving verbeteren. Deze gaan we samen met jou bedenken, testen en toepassen.

1. Woenselse Heide (West)


Woenselse Heide (West) is een woonbuurt met 3.170 huizen in het noorden van Eindhoven. Een buurt waar het fijn wonen is met veel voorzieningen dichtbij. De wijk grenst aan het Henri Dunant Park, het sportcomplex met het Ir. Ottenbad en aan de Autowijk. Woenselse Heide telt 5.150 bewoners en heeft een actieve buurtvereniging. In de wijk staan zo’n 535 lichtmasten, waarvan 44% ouder is dan 40 jaar. Op basis van eerste gesprekken zien we bekende onderwerpen terugkomen zoals: slechte verlichting in het park en groengebieden, een minder veilig gevoel op straat, parkeerproblemen en ongewenst doorgangsverkeer.
veluwelaan

2. Tracé de Ring


De Ring is een belangrijke levensader en omsluit het centrum van de stad. Het traject bestaat uit 2 x 2 rijstroken autoweg met fietspaden, trottoirs en ventwegen. De Ring is een complex traject vanwege de ongelijkvloerse kruisingen, HOV routes, tunnels en oversteekpaden. Bij verkeersdrukte stagneert het verkeer op de wegen die aantakken op het traject. Langs de Ring staan 754 lichtmasten, waarvan 12% ouder is dan 40 jaar. Op deze masten staan 1.138 armaturen, waarvan 18% ouder is dan 20 jaar. Uit eerste gesprekken blijkt dat verkeersveiligheid, luchtkwaliteit, dimbaar licht en file signalering belangrijke onderwerpen zijn.
lichtnaald eindhoven

3. Schrijversbuurt


De Schrijversbuurt (Gestel) is een populaire buurt met 3.550 huizen, gelegen tegen het centrum en de Dommelzone. De buurt telt 3.549 bewoners en bestaat voor de helft uit forse, vooroorlogse koopwoningen. Een groot deel van de buurt is aangewezen als monument. Ook zijn hier veel studentenpanden. In een ander deel zijn ook grotere huurwoningen. Veel winkels zijn er in de Hoogstraat en Gestelsestraat. Verder zijn in de buurt verschillende maatschappelijke voorzieningen aanwezig. In de buurt staan 505 lichtmasten, waarvan 26% ouder is dan 40 jaar. Op deze masten staan 543 armaturen, waarvan 70% ouder is dan 20 jaar.
schrijversbuurt eindhoven

4. Tracé Eisenhowerlaan/John F. Kennedylaan


De John F. Kennedylaan en Eisenhowerlaan zijn twee moderne toegangswegen uit de jaren zestig. Ze zorgen samen met andere Eindhovense wegen voor een belangrijke doorstroom van het autoverkeer naar en uit de stad. Het zijn ruim aangelegde parkwegen met veel groen, in de vorm van onder meer allerlei soorten bomen. Langs de John F. Kennedylaan en Eisenhowerlaan staan 657 lichtmasten, waarvan 78% ouder is dan 40 jaar. Op deze masten staan 734 armaturen, waarvan 42% ouder is dan 20 jaar. Uit onderzoek blijkt dat verkeersveiligheid, luchtkwaliteit, doorstroming en file signalering belangrijke onderwerpen zijn.
john f. kennedylaan eisenhowerlaan eindhoven

5. Gijzenrooi


Gijzenrooi (Stratum) is een vrij jonge, kinderrijke buurt, gebouwd in de jaren ’90. De buurt telt 726 huizen en 1.960 inwoners. Er zijn geen eigen voorzieningen, daarvoor kunnen bewoners terecht in aangrenzende buurten. De buurt ligt verder tegen het dorp Riel, een beschermd dorpsgezicht met volop wandel- en fietspaden. In Gijzenrooi staan 459 lichtmasten, waarvan geen ouder dan 40 jaar en 467 armaturen, waarvan 59% ouder is dan 20 jaar. De bewonersvereniging Gijzenrooi richt zich met name op de leefbaarheid en veiligheid in de buurt.
gijzenrooi eindhoven

Volg de ontwikkelingen hier

Wil je niks missen? Volg de ontwikkelingen en deel jouw licht op 040 via onderstaande kanalen.

jouw licht op 040 logo
©2017 Jouw licht op 040. All rights reserved.