Nieuw LED licht voor de binnenring van Eindhoven

Nieuw LED licht voor de binnenring van Eindhoven


Op de binnenring van Eindhoven worden momenteel 1.000 armaturen vervangen.


Vier weken werken twee ploegen vier avonden lang aan de vervanging. Het resultaat is opvallend: veel meer licht, ofwel een ‘bak licht’, zo licht Michel van der Velden, projectcoördinator bij Heijmans, enthousiast toe. Het team van Michel regelt service en onderhoud van openbare verlichting. Zij pakken projecten, maar ook storingen, aanrijdingen tegen masten of andere meldingen aan. En nu dus ook dit project.
 

De armatuur is geen gewone lamp, maar ‘sim licht’. Michel: “’s avonds in de drukte kun je lampen op 100% zetten, terwijl je op rustige tijdstippen minder licht nodig hebt. Op afstand te regelen en te besturen. Daarmee zijn deze armaturen een stuk duurzamer dan voorheen. LED verbruikt minder en bovendien verbruik je door het dimmen ook minder energie. Daarnaast zijn dit soort armaturen preciezer en geven ze minder strooilicht (licht dat verschillende kanten op schijnt). Bovendien is LED beduidend feller, wit in plaats van geel van kleur.”

Nieuw LED licht voor de binnenring van Eindhoven
Het vervangen van de armaturen is een ingewikkeld proces. Van boven tot beneden loopt in de lantaarnpaal een kabel: van armatuur tot aansluitblok. Het luikje in de paal geeft toegang tot het aansluitblok, hier sluit je de nieuwe lamp met een kabel aan. Bovenin de paal vervang je de daadwerkelijke armaturen en de behuizing, de paal blijft gewoon staan. Heijmans en Philips ontwikkelden samen de beste prestatie van de armatuur volgens de richtlijnen die staan voor dit wegprofiel. Voldoende licht, gelijkmatigheid op het wegdek en zo min mogelijk strooilicht. Alle lampen worden in het vervangingsproces in de loods van Heijmans voorzien van een aansluitkabel en deze wordt getest. De lamp gaat, voorzien van de kabel naar de locatie, waar deze vervangen wordt. Dat maakt dit project ook wel extra bijzonder: de omvang, het zelf afstemmen en inregelen van de armaturen, voormonteren van de bekabeling en… dat allemaal in je eigen achtertuin.
Nieuw LED licht voor de binnenring van Eindhoven

Volg de ontwikkelingen hier

Wil je niks missen? Volg de ontwikkelingen en deel jouw licht op 040 via onderstaande kanalen.

jouw licht op 040 logo
©2017 Jouw licht op 040. All rights reserved.