Hoe staat het met... Lichtkunstwerk Montgomerylaan Eindhoven

20 oktober 2017

Vliegen met licht


Eindhoven is het aan zijn naam als lichtstad verplicht: vernieuwende lichtconcepten realiseren in de openbare ruimte.

Daarom werken Heijmans, Philips en ontwerper Frank Tjepkema in co-creatie met omwonenden aan een lichtkunstwerk voor de Montgomerylaan. Luc van der Poel van Philips Lighting en Tjepkema leggen uit hoe ze de briefing van bewoners vertalen naar de fysieke installatie ‘Zwerm’.

Opdrachtgever is de gemeente Eindhoven, die een lichtkunstwerk als ‘landmark’ op de toekomstige ongelijkvloerse kruising van de Ring en de Veldmaarschalk Montgomerylaan wil hebben. De nieuwe kruising zorgt ervoor dat rechtdoorgaand verkeer niet meer voor stoplichten hoeft te wachten, en is één van de laatste trajecten in het HOV2-project.
Lichtkunstwerk Montgomerylaan 001

Hoog ambitieniveau bewoners


Omdat samen nadenken meer en betere ideeën oplevert, vroeg de gemeente Eindhoven omwonenden vooraf mee te denken over uitgangspunten van het lichtkunstwerk. “De bewoners legden het ambitieniveau meteen een stuk hoger”, lacht ontwerper Frank Tjepkema. “Waar de gemeente in eerste instantie een enigszins bescheiden verlichtingsstrip had voorzien op de tunnelbak, zagen de omwonenden iets groters voor zich. Licht dat zich zowel binnen als buiten de kruising manifesteert. Iets dat als landmark voor de stad zou fungeren.”

In de bewonersbijeenkomsten stelden Frank, lichtontwerper Luc van der Poel van Philips en Stijn Verkuilen van Heijmans zichzelf op als facilitatoren. Bewoners direct aan de kruising en omwonenden maakten de briefing, aan de hand van vragen wat ze op deze plek belangrijk vinden en welke uitstraling het werk zou moeten hebben. Luc: “Terwijl verwacht was dat de veelal oudere bewoners de identiteit van het verleden van Eindhoven wilden benadrukken, gaven ze juist aan dat het kunstwerk naar de toekomst moest verwijzen.”
Lichtkunstwerk Montgomerylaan 002

Slimme samenwerking


Luc en Frank waren als eerste aan zet. Voor Luc, al meer dan 25 jaar bij Philips werkzaam als senior lichtontwerper, kent de combinatie licht en infrastructuur amper geheimen. Hij was samen met Heijmans onder meer betrokken bij de ontwikkeling van Dynamische wegmarkering, voor Wegen naar de toekomst van Rijkswaterstaat, en werkt ook mee aan Jouw Licht op 040, een samenwerkingsverband van Philips, Heijmans, TU/e en de gemeente Eindhoven met de bewoners van Woenselse Heide West.
Foto's zijn gemaakt door René Koster

Volg de ontwikkelingen hier

Wil je niks missen? Volg de ontwikkelingen en deel jouw licht op 040 via onderstaande kanalen.

jouw licht op 040 logo
©2017 Jouw licht op 040. All rights reserved.