Het mocht best groter en spannender

co-creatie in de praktijk


De ongelijkvloerse kruising van de Ring en de Veldmaarschalk Montgomerylaan in Eindhoven krijgt een heel nieuw uiterlijk.
Dit interactieve lichtkunstwerk, ‘Zwerm’ genaamd, is door verschillende partijen samen bedacht. Co-creatie in de praktijk dus. Maarten Pieters, expert co-creatie bij Philips Lighting, geeft ons een kijkje achter de schermen.

We hebben twee bijeenkomsten gehouden met bewoners en hen gevraagd naar hun mening en ideeën. We lopen het samen het ontwikkelproces door, van A tot Z. Dat is echte co-creatie. Een workshop of twee is dat niet, je moet echt bereid zijn samen op te trekken en te luisteren, aldus een enthousiaste Maarten. Bewoners die iets ‘helemaal niks’ vinden, schuwt hij daarom ook niet. ‘Perfect toch! Dat geeft juist de kans de mening te horen en aan de slag te gaan. We bereiden ons natuurlijk wel voor en duiken echt in de ontwerpopgave. Maar om te weten wat lokaal speelt, belangrijk wordt gevonden, daar heb je toch echt anderen voor nodig.’ Toine Schoester van Lux Advies, werkte samen met bewoners, gemeente en Philips aan het project, vult aan: ‘De basis van co-creatie is vertrouwen. Dat bouw je op samen door te zeggen wat je doet en te doen wat je zegt. Kom je afspraken na. In dit project kenden de betrokkenen elkaar ook langer, ze wisten precies wat ze van elkaar mochten verwachten. Zo was het ook echt een dialoog.’


Het kunstwerk zou in eerste instantie bescheidener zijn, kleiner van opzet. Toen bleken bewoners juist veel meer op zoek te zijn naar een statement. ‘Het mocht groter, spannender.’ Dat inspireerde de ontwerper om ook echt uit te pakken en dat gebaar te maken. Zwerm bestaat uit maar liefst 1.400 LED lampjes die als ware het een zwerm spreeuwen aan en uit gaan terwijl het verkeer langsrijdt. Een ware ervaring. 


Dat het ontwerp in co-creatie is ontstaan is inmiddels geen noviteit meer, zeker niet in Eindhoven. Maar, zo geeft ook Maarten aan: ‘een paar jaar geleden was dit echt nieuw, samen ontwerpen en optrekken. Tegenwoordig is dat echt anders. Als je het nu niet meer doet en je ogen sluit voor de mening van anderen, dan wordt dat vooral heel geheimzinnig gevonden. Dat werkt helemaal niet voor je. Dus in een paar jaar tijd zie je dat we dit al als heel gewoon zijn gaan vinden.’ ‘Toch blijft het proces ingewikkeld, want je begeleidt en doorloopt samen een proces en creëert inhoud’, zo vervolgt Maarten. ‘Dat gaat ook dus gepaard met verwachtingen en heel veel meningen. Daar moet je wel mee omgaan. In het begin is er een sterke informatiebehoefte, later zet dit zich om in een wens om mee te kunnen doen. Juist met deze verschillende fases kunnen we veel bereiken’. Co-creatie, geen mode dus, maar gewoon realiteit. Voor het project Jouw Licht op 040 betrekken we bewoners, en natuurlijk ook de kennis en ervaring van Maarten, om samen ideeën te bedenken en te ontwikkelen. Zo maken we Eindhoven slimmer!

Volg de ontwikkelingen hier

Wil je niks missen? Volg de ontwikkelingen en deel jouw licht op 040 via onderstaande kanalen.

jouw licht op 040 logo
©2017 Jouw licht op 040. All rights reserved.