De bewoner aan zet


4 Oktober 2017

Hoe co-creatie, trial and error plaatsvindt in Eindhoven


In Eindhoven verrijst iets moois. Geen nieuwe torenflat maar een nieuw idee.

De stad ontwikkelt zich opnieuw door in een aantal proeftuinen met bewoners in gesprek te gaan en hun ideeën te horen. Hoe kan het beter, mooier, duurzamer? Wat zijn fijne plekken, of plekken die je juist wil vermijden? Wat betekent licht écht in ons dagelijks leven? En hoe verbetert het de kwaliteit van leven in Eindhoven? Een dialoog in de stad, met inwoners van de stad. Zodat je samen kunt bouwen aan meer leefbaarheid en kwaliteit.

Dat klinkt heel fraai. Een voorbeeld voor stedelijke ontwikkeling nieuwe stijl. De praktijk is weerbarstiger. Want als je vraagt wat bewoners willen, dan zal je het ook moeten realiseren of er tenminste grondig mee aan de slag moeten. Toch durven Philips Lighting, Heijmans en partners TU/e en gemeente Eindhoven het aan. Zij bundelden krachten in ‘Jouw Licht op 040’. Een project waarin vanuit een quadruple helix aan onderzoek, ideevorming, ontwikkeling en uiteindelijke realisatie wordt gebouwd. Een vorm die bewoners, onderzoekers, bedrijven en overheid aan elkaar verbindt. Hiermee ontstaan ideeën daar waar het zou moeten: bij bewoners die hinder of ongemak ondervinden, of juist ideeën hebben om iets heel anders te doen. Voor de wijk Woenselse Heide is het behoeftenonderzoek in de wijk net afgerond. Nu staat de combinatie aan de vooravond van nieuwe idee-vorming. Daarna gaan ze prototypes maken en deze testen in de wijk.

 

Het project is innovatief en zet behoeften van bewoners centraal. Toch is dat ‘open einde’ iets wat moeilijk te organiseren is. Want hoe zorgen Philips en Heijmans ervoor dat ze heel flexibel zijn en ook echt kunnen inspelen op dat wat er leeft? Producten van de plank toepassen is niet voldoende, er kan immers opeens iets heel anders ontstaan. Door krachten te bundelen en ook start-ups, vormgevers en engineers te betrekken in het project, organiseren ze deze flexibiliteit. Via een bootcamp, niet eentje waar je spieren traint, maar ideeën traint, komt iedereen samen en buigt men zich over de uitdagingen van de wijk. Bedrijven, vormgevers, bewoners, experts of visualisers. Het lastige is natuurlijk dat je veel mensen betrekt in het bedenken wat er mis is, of beter kan, maar geen harde garanties over oplossingen kunt geven. Het inlossen van de verwachtingen is de grootste uitdaging van deze werkvorm. Toch biedt het wel de garantie dat je in gesprek bent en blijft, en zo samen tot de beste, wellicht alternatieve, oplossing komt.

Volg de ontwikkelingen hier

Wil je niks missen? Volg de ontwikkelingen en deel jouw licht op 040 via onderstaande kanalen.

jouw licht op 040 logo
©2017 Jouw licht op 040. All rights reserved.